Vlada Srbije neće prodavati JP "Resavica"

Bez autora
Aug 07 2012

Vlada Srbije neće prodavati Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica", izjavila je danas ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i najavila da će država ulagati u nove rudarske tehnologije, opremu i povećanje bezbednosti rudara. Sačuvaćemo ovo javno preduzeće kao jednu celinu i nećemo ga rasparčavati i prodavati. Vlada Srbije želi da pomogne ovom javnom preduzeću da "stane na noge" i to ne samo tako što će to javno preduzeće dobijati pomoć od države već će se raditi na podizanju proizvodnje uglja, dodala je ministarka koja je sa rudarima obišla četvrti blok nove jame u "Rembasu". Ta jama, trebalo bi da bude otvorena za šest meseci kako bi se došlo do novog ugljenog sloja da bi "Rembas" obezbedio dodatne količine uglja za narednih petnaestak godina...

Vlada Srbije neće prodavati JP "Resavica"Vlada Srbije neće prodavati Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) "Resavica", izjavila je danas ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović i najavila da će država ulagati u nove rudarske tehnologije, opremu i povećanje bezbednosti rudara.

Sačuvaćemo ovo javno preduzeće kao jednu celinu i nećemo ga rasparčavati i prodavati rekla je Mihajlović koja je povodom dana rudara obišla rudnik "Rembas" u sastavu JP PEU "Resavica".

Vlada Srbije želi da pomogne ovom javnom preduzeću da "stane na noge" i to ne samo tako što će to javno preduzeće dobijati pomoć od države već će se raditi na podizanju proizvodnje uglja, dodala je ministarka koja je sa rudarima obišla četvrti blok nove jame u "Rembasu". 

Ta jama, kako je istakla, trebalo bi da bude otvorena za šest meseci kako bi se došlo do novog ugljenog sloja da bi "Rembas" obezbedio dodatne količine uglja za narednih petnaestak godina. 

Ulaganje u novu rudarsku opremu i moderniju tehnologiju je prioritet vlade, što je neophodno za povećanje proizvodnje uglja i povećanje bezbednosti rudara, rekla je ona. 

Ministarka je najavila, da osim eksploatacije uglja u Srbiji, postoji mogućnost ekspolatacije uljnih škriljaca posebno u Aleksinačkom basenu gde su do sada utvrđene najveće rezerve. Kako je istakla, najverovatnije kroz javne tendere taj posao realizovati da bi se došlo do kvalitetnih strateških partnera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik